Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Ogledov: 766

Emina prva 8c+

Ema Seliškar je v sredo v plezališču Kotečnik preplezala 37 metrsko smer Beautiful pain, ocenjeno z oceno 8c+. V ne ravno idealnih pogojih - v vlažnem vremenu in "mastni" skali – ji je v ta dan petem in skupno devetem poskusu uspelo vpeti vrh smeri, po tem, ko je poskus pred tem padla na zadnjem gibu pred vrhom smeri.

Po prvih treh poskusih, kjer je Ema zaradi zdrsa noge padla v prvi tretjini smeri, se je zdelo, da bo smer ta dan ostala nepreplezana, saj je bila po obilnem deževju v začetku tedna in vlažnega vremena skala vlažna in "mastna".  Ema je bila kljub temu odločena, da ta dan prepleza smer - jezna nad razmerami, je v četrtem poskusu premagala vse detajle smeri, na koncu pa zaradi vznemirjenja, padla meter pred vrhom. V peto pa ji je, kljub že precej načeti koži na rokah, le uspelo.

37 metrsko smer – povezavo, ki poteka po celotni smeri Memento (8b+) in se nadaljuje po robu votline do smeri Butnskala (8b+) in nato do vrha le-te, so do sedaj najverjetneje preplezali le trije – Anže Varga (2015), Domen Škofic (2018) in Jakob Bizjak (2019). Mementota (8b+) je Ema prvič preplezala novembra lani (pri 8-ih neuspelih poskusih plezanja Beautiful paina pa je celotno smer preplezala še štirikrat), dober mesec po tem, ko je prav tako v Kotečniku preplezala svoji prvi 8b+ (Katakombe in Agresijo). Da bi se lotila smeri, je Ema prvič začela razmišljati sredi marca, ker ji je bilo všeč ime smeri. Takrat je prvič preverila, če sploh naredi gibe v zgornjem delu Butnskale. Pri naslednjem obisku Kotečnika 1. maja ji je v vsakem od treh poskusov uspelo brez večjih težav preplezati Mementa, plata Butnskale pa je bila prehud izziv.

Smer, ocenjeno z 8c+ ali več, je do sedaj uspelo preplezati le še štirim slovenskim plezalkam – kot prvi je tak podvig uspel Nataliji Gros leta 2008, za njo pa še Maji Vidmar (2009), Mini Markovič (2014 in 2015 9a) in Janji Garnbret (2015 in 2017 9a). Na poti do prve preplezane 8c+ je Ema preplezala 35 smeri, ocenjene s težavnostjo 8a ali več. Svojo prvo 8a (Corto v Mišji peči) je preplezala pred dvema letoma, prvo 8b (Karies v Ospu) pred dobrim letom, prvo 8b+ (Katakombe v Kotečniku) je preplezala lani konec septembra, marca letos je prav tako v Kotečniku vpela vrh do takrat svoje najtežje smeri Agresija II (8b+/c).

T.S.

foto: P. Kramberger (1.5.2019)


9. NOVEMBER DP težavnost, Tržič
29. NOVEMBER DP težavnost, balvani, Kranj

NA VRH STRANI
Kontakt
Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Kajuhova ulica 64
SI-2310 Slovenska Bistrica
031 782 321 (predsednik)
031 782 321 (alpinizem)
info@alphut.net
qrkoda
Sledite nam:

Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava 8000plus