Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Ogledov: 341

JEDEC DUŠE

,,JEDEC DUŠE,,- prvenstvena in prva ponovitev v Golerjevi peči

Golerjeva peč je poleg Strevčeve ena prvih večjih sten,ki jih zagledamo malo pred vstopom v Logarsko dolino.F.Knez ju je imenoval za stražarja ali čuvaja Savinjskih planin.Strme plošče , ki se poganjajo iz zatrepa krnice navzgor so prepredene z velikimi odurnimi previsi in izrazitimi strehami.

Že nekaj časa nazaj sem imel nagledano linijo prav po sredini stene med Orlovsko smerjo in Nebeškimi zvonovi,vendar pa se je nisem lotil...
etos konec zime pa sva bila z Tomažem trdno odločena ,da poskusiva.V nekaj ločenih dneh v Maju in Juniju sva čistila,vrtala in zabijala kline ,da sva se prebila čez spodnje plošče,previsni srednji del in strehe v vršnjem delu.Vročina v steni je bila že neznosna zato je padla odločitev,da poizkus prostega vzpona prestaviva na jesen.Pri najinih letih sva bila v dilemi (vsaj jaz),da smer v celoti ponoviva prosto.
Štirinajst dni nazaj je bila stena suha in vreme dokaj primerno za poizkus,a si je Tomaž pri treningu poškodoval koleno.In sva čakala.
Včeraj pa je padla odločitev da kljub dežju zadnji vikend in Tomaževih težavah poizkusim z drugim soplezalcem.Vponedeljek  Andreja Ježa (AO Črna) s klicem presenetim na dostopu v plezališče,in takoj je bil za to.Zmenjeno.
V torek 1.10. sva bila pod steno.Začneva nekaj metrov desno od smeri Nebeški zvonovi,nad prvim previsom smer sekava in prečiva proti levi v strme gladke plošče.Plezanje je zahtevno in napeto.Naslednji raztežaj vodi še naravnost navzgor do izrazitih razčlemb v odprti steni,ki te v tretjem raztežaju-poševno navzgor pripelje na široko gredo ,na polovici stene.Tu se stena obrne navzven in previsnost z previsi in strehami je veličastna.Ta raztežaj je brez dvoma najtežji in bo počakal na naslednje ponavljalce,da pokažejo svoje mojstrstvo.Na vrhu raztežaja v gladkih ploščah prečiva čez Orlovsko smer do črnih previsnih streh .Te obideva po levi strani do izstopnega ploščatega stebra.
Smer od začetka ,do konca ne popušča,plezanje v odlični skali pa je napeto in super zračno.Čeprav je smer opremljena,za ponavljalce priporočam(za vsak primer) še par klinov in set metuljev.
 
Golerjeva peč: -prv. ,,JEDEC DUŠE,, plezala v Maju in Juniju 2024   Janko Oprešnik-Tomaž Berglez ( AK Impol Slovenska bistrica)
                       1.ponovitev : 1.10. 2024  Janko Oprešnik-Zumba in Andrej Jež  ,( VIII A0,A1 / VII+ ) , 240 metrov , 8 ur
 
 
Prilagam še fotografijo stene z vrisom vseh trenutno preplezanih smeri.
Z leve proti desni :-  Mali princ,
                              - Zvezdica zaspanka
                              -Orlovska smer
                              -Jedec duše
                              -Nebeški zvonovi


NA VRH STRANI
Kontakt
Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Prežihova ulica 4
SI-2310 Slovenska Bistrica
031 506 931 (predsednik)
info@alphut.net
Sledite nam:

Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava 8000plus