Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Ogledov: 145

Skalno plezanje v Dolomitih Junij 2024

Pretekli torek, 18.6.2024 smo se ob 8ih zjutraj Gorazd Pipenbaher, Rok Pečolar, Žan Keršič in Žan Janežič podali na pot v Dolomite. 

Okoli 16. ure smo prispeli na prelazu Falzarego, kjer smo sklenili, da še pred prihodom v kamp Sass Dlacia zarinemo v zahodno steno Kleiner Lagazuoi (2450 m) v smer M. Speciale (V, 180m). V smeri sicer ni veliko klinov, a je izrazito šalčasta z ogromno skalnimi ušesi, ki so poleg občasnega metulja zagotovile zelo varno plezanje na neskončne zanke.

V sredo, 19.6. smo se podali v Sellagruppe kjer smo nameravali preplezati četrti steber (Vierter Sellaturm, 2605 m). Gogi in Keršič sta se zagnala v smer Malsiner-Moroder v severni steni stebra, Rok in jaz pa v smer F. Glück und Co. (V-, 265 m) v zahodni steni. Gogi in Keršič sta po četrtem raztežaju zaradi mokrote obrnila. V zahodni steni je bila plezarija izvrstna in šalčasta, tako da nama tudi malo mokre skale ni predstavljalo težav. Zaradi zastarele skice sem v četrtem raztežaju zašel nekoliko levo in zato v smeri tudi pustil dva klina. Gogi in Keršič sta se po spustu podala v južno steno prvega stebra Sella v smer Delenda Carthago (6b, 170 m).

V četrtek, 20.6. sva z Gogijem splezala smer Alvera (V+, 356 m) v južni steni Col dei Bos (2488 m). Smer je bila čudovita in zanimiva z zelo ozkim detajlom čez previs tik pred izstopom iz smeri. Rok in Keršič sta se medtem podala v smer Comici (V-, 230 m), ki se nahaja v steni malega Falzarego stolpa, nato pa sta v njegovem večjem sosedu splezala še smer Lussato (IV, 165 m). 

V petek, 21.6. smo se odpravili v Cinque Torri, kjer smo imeli v načrtu plezanje v severnem vrhu Torre Grande. Vsi štirje smo se podali v klasiko vzhodne stene Finlandia (6b, 125 m). Z Gogijem sva se na tretjem sidrišču odločila za abzajl, tako zaradi Gogijeve poškodbe prsta kot moje poškodbe kolena. Medtem ko sta se Keršič in Rok prebijala proti vrhu, sva še malo pofrikala v sosednjem balvanu, pri čemer sva spoznala skupinico zelo radodarnih Korošcev, ki so nama pomagali pregnati žejo. Ko sta se nama pridružila še Rok in Keršič, smo potipali še zelo zanimivo 6c+ plato z naklonom 75° (Trephor), kjer praktično ni oprimkov.

V soboto, 22.6. smo se zbudili v nekoliko bolj mokrih razmerah, ogledali smo si napoved za nedeljo in se odločili, da krenemo še isti dan domov. Tako smo se ponovno podali v Cinque Torri in z zanimanjem opazovali posledice toče, ki je cesto do koče Cinque Torri prekrila z zeleno preprogo iglic. Pod stolpi smo si skuhali kavico in v  trojni navezi (Rok, Keršič in jaz) splezali smer Via del diedro (IV+, 90 m) v stebru Torre Romana. Medtem je Gogi odšel na sprehod okoli Cinque Torri in nas pričakal na dnu abzajla.

Izlet mi je minil v nabiranju izkušenj v klasičnem plezanju na metulje, kline, skalna ušesa in tricame, in domov smo se vrnili polni novih izkušenj in še bolj zagnani za nove izzive.

 

Pripravil Žan Janežič



NA VRH STRANI
Kontakt
Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Prežihova ulica 4
SI-2310 Slovenska Bistrica
031 506 931 (predsednik)
info@alphut.net
Sledite nam:

Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava 8000plus