Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Ogledov: 342

Grossglockner 2023

V soboto, 23.9.2023 smo se pripravniki in inštruktorji AK Slovenska Bistrica in AO Ptuj v zgodnjih jutranjih urah – beri: sredi noči – odpravili na Tirolsko. Naš cilj je bil Großglockner oz. po domače Veliki Klek v gorovju Visoke Ture. Vremenska napoved nam sicer ni obetala najboljših razmer, a nam to ni omajalo zanosa. Kljub slabi napovedi ter dežju, ki nas je spremljal na poti, so prvi sončni žarki tega dne na izhodišču Lucknerhaus (1920m) odgnali dežne oblake. Razmere pa so se med potjo mimo Lucknerhütte  (2241m) do prvega baznega tabora Stüdlhütte (2802m) z vsakim korakom izboljševale.

Po krajšem počitku na Stüdlhütte smo se odpravili na ledenik Teischnitzkees, kjer so inštruktorji za nas izvedli tečaj reševanja iz ledeniških razpok. Štirje pripravniki AKSB pa so pod budnim očesom vodje alpinistične šole Janka Oprešnika – Zumbe in alpinističnega inštruktorja Tomaža Bergleza opravljali izpit za starejše pripravnike. Klara, Metka, Uroš in Rok so s svojim znanjem prepričali svoja mentorja in uspešno opravili izpit – čestitke!

Sledil je povratek na Stüdlhütte, kjer smo opravili analizo tečaja in izpitov ter se razdelili v naveze za nedeljski vzpon na najvišji vrh Avstrije. Vsi smo komaj čakali predvsem večerjo in nato spanec, ki nam je vsem primanjkoval.

Naslednji dan smo se prebudili v precej hladno in megleno jutro. Ponoči je tudi snežilo. Naveze so krenile priti vrhu po normalki po ledeniku Ködnitzkees ter koče Erzherzog-Johann-Hütte (3454m). Zaradi slabih razmer (mraz in močni sunki vetra) so se nekatere naveze na ledeniku obrnile. Naveze Zumba, Aleš in Franci; Bogdan in Uroš; Aleksander, Tatjana in Tomaž; ter Gorazd in Aljaž so vztrajale do najvišje ležeče avstrijske koče. Aleksander, Tatjana in Tomaž so se na koči odločili, da poti proti vrhu ne bodo nadaljevali, ostale tri naveze pa so po enournem počitku na koči krenile proti vrhu. Razmere so se namreč počasi izboljševale, izza oblakov pa so jih pozdravili prvi sončni žarki tega dne.

Njihova vztrajnost je bila poplačana. Temni oblaki so se umaknili toplini sončnih žarkov, kar je navezam vlilo še dodatne samozavesti, ko so vstopili v steno.  Inštruktorji Zumba, Bogdan in Gorazd so spretno vodili svoje naveze čez greben Kleinglocknerja na 3798m visoki vrh Großglocknerja. Na vrhu so bili premraženi prsti in pordela lica hitro pozabljena. Kljub temu, da pogled ni segal pretirano daleč, je bil razgled nad hribe in doline, ki so jih še vedno prekrivali oblaki, prečudovit, veselje pa nepopisno.

Sledil je sestop nazaj na kočo Stüdlhütte, kjer so jih že nestrpno pričakovali ostali člani ekipe, ter povratek domov.

 

Franci Gorjup



NA VRH STRANI
Kontakt
Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Prežihova ulica 4
SI-2310 Slovenska Bistrica
031 506 931 (predsednik)
info@alphut.net
Sledite nam:

Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava 8000plus