Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Ogledov: 366

Ali je turna smuka zame?!

Ker so pri nas snežne razmere bolj švoh, sva se z Rokom peljala v Visoke ture. Za trening sem bila 3 krat na Treh kraljih, urejene proge mi grejo, kaj pa v hribih? Bomo vidli.

Za mojo prvo turno smuko sva se odločila, da greva v dolino Maltinger Alpl, Maltaberg.

Sonce naju je prijetno grelo, zato sva se hitro začela slačit. Razmere za hojo so bile fantastične. Pot nama je hitro minevala. Ter kaj kmalu sva bila pod vrhom Faschaunerecka (2614m). Nisva šla do vrha, ker je bilo veliko skal odzunaj, rekla bi, da so bile razmere kar zahtevne. Ustavila sva se tam, kjer je kamenje začelo prevladovati nad snegom, na 2408m. 
Po kratkem martinčkanju sva izpregla pse, zategnila pancarje, nadela čelado ter pričela z borbo proti dolini. Smuka je bila vse prej kot lahka. Teren je bil mešan, malo skorjast, malo čuftast, malo trave, pa tudi kaki kamen se je našel vmes. Za konec naju je čakal pravi pravcati rodeo, tudi preko potoka, ob cesti ograjeni z bodečo žico. Ni zmanjkalo niti akrobatskih vložkov. Nasmejana do ušes sva se vrnila do avta, kepica in gasa jest. 
Za soboto sva našla urco oddaljeno izhodišče Astan. Hitro cote v kufer, pa gasa. Se zapeljeva do čudovitega izhodišča, kjer je celo zasnežena cesta že par kilometrov prej, ter temperatura pod ničlo. 
Hitro se naštimava, prečekirama žolne ter greva najinemu hribu naproti. Za danes sva izbrala Hilmersberg 2673m. Sonce naju je po poti do dobra pogrelo. Na vrhu naju je pričakal mrzl veter, stopinj je bilo kar nekaj manj kot včeraj. Snega pa je tudi bilo več, kot včeraj. Vsedla sva se na svoje pse in se okrepčala ter občudovala 360° razgled. Noro lepo, vam rečem. Za to se splača trpet.

Zaradi vetra sva hitro opravila vse rituale na vrhu ter odpičila proti dolini. Kaj hitro sva se zagrela in tudi slekla bunde. 
Sneg je bil sicer mešan od mehke skorje do zelo trde, čofte, razritega, zamrznjenega, ni da ni, pa tudi za 9 zavojev se najdlo napihane mehkobe. Spust je bil vsekakor zelo zabaven in obetaven, vse dokler nisva prišla čez mini potoček, kjer je zmanjkalo snega. Smučke sva dala za nekaj metrov na ramo in pritancala par metrčkov nižje, do neke čofte, kjer sva lahko prečila do poti za smuk, nazaj k izhodišču. 

Ali je turna smuka zame? Ja. Z malo treninga, bom pa tudi jaz za turno smuko. 

GALERIJA

Danijela



NA VRH STRANI
Kontakt
Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Prežihova ulica 4
SI-2310 Slovenska Bistrica
031 506 931 (predsednik)
info@alphut.net
Sledite nam:

Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava 8000plus