Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Ogledov: 708

Tabor v Dolomitih 2022

Letošnji tabor v Dolomitih je potekal od 19. do 22. avgusta, zaradi slabega vremena se je izvedba zamaknila za en dan od predvidenega, tako da je potekal od petka do ponedeljka zvečer.

V prelepo urejen kamp Sass Dlacia smo prispeli v večernih urah, postavili smo šotore in si privoščili večerjo. Udeleženci smo se razdelili v naveze ter si izbrali plezalne smeri za naslednji dan. Po prespani noči z nekaj dežja se prva naveza Gorazd-Rok-Danijela ob rani uri iz kampa peš odpravi na dostop k drugemu stebru Bandiaraca. Nekoliko pozneje smo z avtomobilom proti zahodni steni Lagazuoi Piccolo krenili še dve navezi: Zdenko-Franci in Mira-Aleš. Od parkirišča pri muzeju povojnih ostankov iz prve svetovne vojne smo peš mahnili proti izhodišču smeri Via Giordano. Vreme vsem trem navezam ni prizanašalo, pihal je mrzel veter, poleg goste megle pa nas je presenetil tudi rahel dež. Na veliko presenečenje nas je na vrhu pričakalo sonce, ki smo ga premraženi bili zelo veseli. Aleksandra in Špela sta se odločili za športno-plezalni dan na prelazu Valparola ter se nato še povzpele na bližnji Sass de Stria. Po sestopu smo se udeleženci tabora vrnili v kamp, se osvežili in se lotili priprave večerje. Kot že na taboru v Julijcih sta gril mojstra Zdenko in Franci poskrbela za okusno pečeno meso in bučke, pa tudi domače zelenjave je bilo v izobilju. Vse do poznih večernih ur smo sedeli ob mizi in uživali ob hladnem pivu in domačih dobrotah.

Po jasni hladni noči in zajtrku se je naveza Gorazd-Rok z avtomobilom odpravila  proti Sass dla Crusc (Heiligkreuzkofel), kjer sta se lotila malo težje, predvsem pa po njunem mnenju zelo lepe smeri Grande Muro (Grosse Mauer). Ostali smo se odpravili proti prelazu Falzarego in od tam krenili proti steni Col dei Bos, kjer sta se Aleksandra in Špela odpravili na via ferrato Alpina. Ostali smo po dostopu razočarani ugotovili, da je nedeljska gneča na tem območju prevelika in sklenili, da se odpravimo v zahodno steno Lagazuoi Piccolo, kjer je naveza Zdenko-Franci-Aleš splezala smer Via Ardizzon. Zaradi zelo hladne stene in slabega počutja sta Danijela in Mira sestopili in se segreli na parkirišču. Po vrnitvi prve naveze smo se odpeljali v kamp in se pozanimali o napredovanje naveze Gorazd-Rok, ki sta v tem času že pridno sestopala s Sass dla Crusca. Skupaj smo pripravili večerjo, spekli še zadnje zaloge mesa, narezali zelenjavo in se ob hrani in hladnem pivu prijetno družili ter razpravljali o preplezanih smereh in lepotah Dolomitov.

S hladnim jutrom se je tako začel odštevati zadnji dan tabora, ki se je začel z zajtrkom in pospravljanjem šotorov ter ostale opreme. Poslovili smo se od Zdenka in Mire, ki sta pot nadaljevala proti Maltatalu v Avstriji, ostali udeleženci pa smo se odpravili proti južni steni Lagazuoi. To je bil tudi najtoplejši dan našega tabora, zato smo se pri dostopu do smeri Via Vonbank že dobro segreli. V navezah Rok-Daniela ter Gorazd-Franci-Aleš smo preplezali južno steno, s prekrasnim razgledom smo tako zaključili zadnjo plezalno preizkušnjo, napravili skupinsko fotografijo in se vrnili do avtomobilov, kjer sta nas pričakali Špela in Aleksandra. Punci sta na ta dan hoteli malce oddiha, zato sta se z gondolo povzpeli na vrh Lagazuoi, od koder sta imeli prelep razgled na Marmolado in prekrasne Cinque Torri. Naredili smo skupinsko fotografijo in se okrepčali pred dolgo potjo proti domu.

Tabor v Dolomitih je bil uspešen, predvsem pripravniki in tečajniki smo bili zelo veseli priložnosti, ki smo je bili deležni od naših izkušenih kolegov. To nepozabno izkušnjo  zelo cenimo in se vam zato lepo zahvaljujemo. Nepozabni pa so tudi obiski Dolomitov, ki se jih zaradi njihove raznovrstnosti ne da naveličati, s tako dobro družbo pa ta obisk postane pravo doživetje.

Splezane smeri:

Lagazuoi Piccolo - zahodna stena:

Via Giordano, 180m, IV- (Zdenko Zorič, Franci Gorjup in Mira Zorič, Aleš Germek)

Bandiarac – južna stena:

Drugi steber, 450m, V (Rok Pečolar, Gorazd Pipenbaher, Danijela Pečolar)

Sass dla Crusc (Heiligkreuzkofel) – zahodna stena:

Grande Muro (Grosse Mauer), 260m, VII (Gorazd Pipenbaher, Rok Pečolar)

Lagazuoi Piccolo - zahodna stena:

Via Ardizzon, 180m, IV+ (Zdenko Zorič, Franci Gorjup, Aleš Germek)

Lagazuoi Piccolo - južna stena (levi sektor):

Via Vonbank, 200m, V- (Gorazd Pipenbaher, Franci Gorjup, Aleš Germek in Rok Pečolar, Danijela Pečolar)

Zapisal: Aleš Germek



NA VRH STRANI
Kontakt
Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Prežihova ulica 4
SI-2310 Slovenska Bistrica
031 506 931 (predsednik)
info@alphut.net
Sledite nam:

Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava 8000plus