Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Ogledov: 383

Alpinistični tabor v Gozdu Martuljku

Predzadnji avgustovski vikend (20.8.2021 - 22.8.2021) je potekal letos že drugi alpinistični tabor AKSB, tokrat v Gozdu Martuljku, lokacija Kamp Špik. Interes in udeležba sta bila izjemna, pripravljenost alpinistov, da vzamejo v steno nas tečajnike prav tako, kar je botrovalo k dejstvu, da smo vikend dodobra izkoristili za plezanje v Julijcih. Vremenske razmere so bile ves čas stabilne, pooblačilo se je šele v nedeljo popoldan ob vrnitvi v kamp. Lepšega vremena si skoraj ne bi mogli želeti.

Petek se je začel veličastno. Gremo v Steno. Juhej! Dogovor je bil Bavarska smer (V+, 500m), z izstopom Zimmer-Jahn (IV-/II-III, 300m). Gogi, Tomaž, Klara, Danijela in jaz se ob 5.00 dobimo v Vratih, od koder krenemo v smeri proti Triglavu. Nekje nad prvim pragom se odcepimo desno s poti čez Prag in sledimo opisu dostopa v smer. Vstop najdemo brez večjih težav. Samo plezanje je bilo zelo razgibano, rahlo adrenalinsko, a docela uživaško. Nekatere lažje dele Tomaž začini s plezanjem malo po svoje :). Skala v tem delu stene je čvrsta, razen v vršnem delu, kjer se plezanje zaključi in nadaljujemo s hojo po gruščnatem svetu do izstopa pri Slovenskem stolpu. Sestopimo čez Prag, hoja tu čez zaradi utrujenosti zahteva ogromno previdnosti. Okoli 19. ure pri Aljaževem domu še zadnjič ta dan usmerimo pogled v Steno. Sprašujemo se, ali se naslednji dan odločiti za plezanje ali bi bilo bolj primerno počivati. Še preden se vrnemo do avta, prileti sporočilo: "Pridite v kamp, Zdenko pripravlja večerjo za vse!" Seveda z veseljem ubogamo. Po okrepčilu in tušu so misli na plezanje naslednji dan že bolj jasne. Normalno, da gremo! Proti večeru se ekipa na taboru počasi povečuje, pridružijo se še preostali prijavljeni člani. Sledi večerno druženje, analiza in načrtovanje plezanja v soboto.

Mangart in Vršič sta bila izbrana cilja za sobotno plezanje. Tomaž, Ursula, Klara, Danijela in jaz se odločimo za Jugozahodni raz v Mangartu (IV/II-III, 400m). Preostala ekipa - Zdenko, Mira, Rok, Tomaž, Igor, Urban, Aljaž, Ana in Barbara krenejo proti Vršiču.

Na Vršiču so plezali naslednje smeri:

Zdenko Zorič - Urban Sadek ter Igor Kneževič - Barbara Grm: Pocarska v Mali Mojstrovki (IV/IV, 200m), Fokn u Okn v Prisojniku (V-/III, 200m).

Mira Zorič - Aljaž Korent, Ana Ferk: Pokljuška, Nad Šitom Glava (V+/IV, 120m).

Rok Pečolar - Tomaž Pivec: Pocarska v Mali Mojstrovki (IV/IV, 200m), Severni raz v Mali Mojstrovki (III-IV, 300m).

Ekipa za Mangart starta iz kampa ob 5.00. Ob 5.30 naletimo na zaporo ceste čez Predel zaradi vzdrževalnih del. Nekaj avtomobilov že stoji v koloni, nekateri pa obračajo. Pristopimo k napisu na ograji, vendar je opozorilo le v italijanščini. Na hitro pogooglamo in izvemo, da cesto odprejo ob 6.00. Počakamo. Zapeljemo se tik pred ograjo, tako da smo prvi v koloni. Bravo, Klara! V slabe pol ure od odprtja ceste prispemo na parkirišče na Mangartskem sedlu. Dalje je cesta zaradi podora zaprta, na kar nas opozorijo že spodaj, ko plačamo cestnino. Dostop se tako podaljša za približno pol ure. Ob 8.00 vstopimo v smer. Kljub sončnemu jutru je rahlo vetrovno, zato nadenemo puhovke. Prvi navezi Ursula - Danijela sledi naveza Tomaž - Klara, Metka. Hitro napredujemo, vmes se nekoliko otopli, pa zopet shladi. Večji del lezemo v puhovkah, na trenutke tako zahladi, da so prsti čisto otrpli. Podajanje vrvi jih zopet ogreje. Dobro nam gre, tudi malo težji del brez težav premagamo. Okoli 11.30 izstopimo iz stene, nekoliko se spočijemo, nato pa se usmerimo proti vrhu Mangarta, kjer sledi obvezno dokumentiranje za arhiv - Makolski princ in njegove princese :). Odločimo se za sestop po Italijanski poti, saj je malenkost bolj primerna od Slovenske. Pred vrnitvijo v kamp si na Italijanski strani privoščimo še kavico in se dodobra nasmejimo večjezikovnemu sporazumevanju z Italijanko, ki nas postreže.

Popoldan nas v kampu obiščejo še Marjan, Dani in Viki, ki so se vračali s plezanja na Vršiču. Tudi tokrat Zdenko in Urban poskrbita, da se najemo kot ena velika družina.

Tabor zaključimo z nedeljskim plezanjem na Vršiču:

Gorazd Pipenbaher - Klara Janžič, Metka Arzenšek: Violinca, Nad Šitom Glava (VI+, 90m)

Rok Pečolar - Danijela Pečolar: Violinca, Nad Šitom Glava (VI+, 90m)

Igor Kneževič - Barbara Grm: Pokljuška, Nad Šitom Glava (V+/IV, 120m).

Aljaž Korent - Ana Ferk: Pocarska v Mali Mojstrovki (IV/IV, 200m).

Rok Pečolar - Igor Kneževič: Pstuh v Mali Mojstrovki (IV+/III-IV, 200m)

Gorazd Pipenbaher - Metka Arzenšek: Vidova, Nad Šitom Glava (VI+/IV-V, 130m)

Polni vtisov in neprecenljivih izkušenj se popoldan poslovimo. Nekateri ostanejo v kampu, drugi se odpravimo proti Štajerski. Še se vrnemo!

Metka Arzenšek

 NA VRH STRANI
Kontakt
Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Kajuhova ulica 64
SI-2310 Slovenska Bistrica
031 782 321 (predsednik)
info@alphut.net
Sledite nam:

Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava 8000plus