Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Ogledov: 455

Intervju z Lucijo Tarkuš, 2 x evropsko mladinsko prvakinjo in predsednikom Kluba AKSB Impol Tomijem Aurednikom

V četrtkovi prilogi Večera - Štajerc in Bistriški panorami, dne 13.5.2021 je bil objavljen intervju z Lucijo Tarkuš, 2 x evropsko mladinsko prvakinjo in predsednikom Kluba AKSB  Impol Tomijem Aurednikom.

Lucija Tarkuš, članica Alpinističnega kluba Impol, je dosegla izjemen uspeh. Slovenjebistričanka, dijakinja 2. gimnazije v Mariboru, je  pred kratkim na evropskem mladinskem prvenstvu v športnem plezanju v ruskem Permu osvojila dva naslova evropske prvakinje, in sicer v težavnosti in kombinaciji, na balvanih pa je bila bronasta.

 

Lucija, kako ocenjujete svoje nastope v Rusiji?

Z rezultati sem zadovoljna, čeprav mislim, da bi moje plezanje lahko bilo boljše. Res sem vesela da mi je končno uspelo osvojiti naslov evropske prvakinje v težavnosti po tem ko sem pred tem bila dve leti tretja. V balvanih bi lahko bilo boljše,  a tudi 3. mesto ni slab rezultat.

 

Pred tem ste v švicarskem Meringenu uspešno debitirali na članski tekmi svetovnega pokala. Na  balvanih ste uvrstili v polfinale in osvojili 14. mesto. Zagotovo je bila ta tekma tudi pomembna izkušnja za nadaljnja tekmovanja.

S svojim plezanjem v Meiringenu sem zadovoljna in res sem vesela, da sem na tekmi lahko pokazala to, za kar sem tudi trenirala. Glede na to da je to bila moja prva tekma svetovnega pokala v balvanih sem z uvrstitvijo v polfinale zadovoljna in komaj čakam, da se začnejo še tekme v težavnosti.

 

Kako pa je epidemija novega koronavirusa vplivala na vaše priprave?

Pravzaprav letos nisem skoraj nič plezala v skali, saj se pripravljam na tekmovanja na umetni steni. Sem pa lani temu namenila več časa, saj tekem skoraj ni bilo. Letos priprave potekajo večinoma normalno, razlika je le, da je več treningov opravljenih v Sloveniji.

 

Kdo vas je navdušil za športno plezanje? Kakšni so bili vaši začetki, kdo je najbolj zaslužen za vaše uspehe?

Za plezanje me je navdušila moja prijateljica in ko sem poskusila mi je bilo zares všeč, saj v tem resnično uživam. Za svoje uspehe sem zaslužna sama, saj treninga ne mora nihče opraviti namesto tebe. Zagotovo pa brez odličnega trenerja Gorazda Hrena ne bi šlo in pa tudi seveda pomoči staršev, ki opravijo neskončno prevozov zame. Hvala tudi salonu Mona Lisa za pomoč.

 

Želja vsakega športnika je seveda nastop na olimpijskih igrah. So torej vaši cilji  usmerjeni v Pariz 2024 in katera pomembnejša tekmovanja bodo pred tem v ospredju?

Seveda so želja tudi olimpijske igre, a do takrat je še daleč. Moj cilj so tekme svetovnega pokala in pa tudi svetovno prvenstvo.

 

Slovenska Bistrica bo kmalu dobila sodoben plezalni center. Kako bo po vašem mnenju ta pridobitev pripomogla k nadaljnjemu razvoju slovenjebistriškega in tudi slovenskega plezanja?

Res komaj čakam, da dobimo svoj plezalni center v Slovenski Bistrici, saj mi bo to omogočilo bolšje treninge na domači steni. Prav tako mislim, da bo koristil tudi mlajšim tekmovalcem našega kluba, saj je naša zdajšnja stena zastarela in je na njej težko trenirati plezanje, kot ga najdemo danes na tekmovanjih. Plezalni center je zagotovo odlična investicija.

 

Izjemni dosežki AK Impol Slovenska Bistrica

Ob izjemnem uspehu smo se pogovarjali tudi s Tomijem Aurednikom, predsednikom AK Impol Slovenska Bistrica.

 

Kako ocenjujete zadnji dosežek Lucije Tarkuš?

Fenomenalno! Vrhunsko! Čestitke Lucija in globok poklon! Prav tako čestitam trenerski ekipi na čelu z Gorazdom Hrenom in vsem prejšnjim trenerjem, delavcem v klubu ter seveda Lucijini družini. Vsi ti so potrebni, da lahko tekmovalka v miru in predano dela,ter da se mozaik na najpomembnejši tekmi leta oz. bolje rečeno tekmah, sestavi. Vsekakor pa je Lucija tista, ki tekmuje in ki je zmagala. Ponosen sem, da je članica našega kluba in še naprej se bomo trudili, da ji bomo pomagali pri nadaljnjem razvoju ter doseganju vrhunskih rezultatov. Vizija kluba je nastavljena dovolj smelo, prav takšna pa je tudi Lucijina vizija. Prepričan sem, da je to šele začetek njene kariere na najvišjem konkurenčnem nivoju v športnem plezanju.

 

Znano je, da še v vašem klubu posebej dobro delate z mladimi...

Člani Alpinističnega kluba Impol Slovenska Bistrica že vrsto let dosegamo vidne uspehe na področju alpinizma in športnega plezanja. Jedro kluba tvori okoli 25 alpinistov in 20 športnih plezalcev, število članov kluba pa presega številko 340. Uspešno skrbimo za vzgojo bodočih alpinistov in športnih plezalcev ter popularizacijo alpinizma in športnega plezanja v domačem okolju in širši regiji. Mesečno v programih šole športnega plezanja konstantno trenira okoli 170 otrok in mladostnikov, kar je tudi maksimalna kapaciteta objektov v Šporni dvorani Bistrica. Seveda, je sedaj drugače zaradi koronavirusa. V obdobju največjih restrikcij, smo komaj lahko zagotovili trening 1. tekmovalni skupini. Drugače pa športno plezanje doživlja pravi preporod, saj se je zanimanje v zadnjih 15 letih povečalo kar za 10 krat. Zasluge gredo pozitivnemu trendu športnega plezanje na globalni ravni, končno smo postali olimpijski šport, kakor tudi klubskemu strokovnemu kadru. Seveda ne smemo pozabiti tudi Lucije Tarkuš in Eme Seliškar, ki sta kategorizirani v mednarodni razred pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS). Obe posegata v sam vrh domačega in svetovnega športnega plezanja. Pravzaprav Lucija pri mladinkah že sodi v sam vrh, je tudi članica Slovenske članske reprezentance. V klubu imamo kar nekaj perspektivnih plezalcev in plezalk, ki so prav tako uvrščeni v ostale kategorizacijske razrede pri OKS. V klubu smo mnenja, da je strokovnost kadra, kakovost dela s potrebno vizijo, načrtovanje ter merjenje učinkov, ključ do uspeha na vseh nivojih plezanja, od rekreativnega do vrhunskega. Zato redno skrbimo za strokovno izpopolnjevanje naših kadrov na vseh področjih, od trenerjev, inštruktorjev in sodnikov, do postavljavcev in opremljevalcev smeri.

 

Kmalu bo Slovenska Bistrica bogatejša za nov plezalni center. Gre vsekakor za izjemno pomembno športno pridobitev.

Res je. Obstoječa plezalna infrastruktura je pričela nastajati leta 1991, sprva kot samogradnja takratnih članov AO Impol. Ti so že takrat prepoznali pomembnost treninga na umetnih stenah, ki za doseganje dobrih rezultatov omogočajo delo skozi vse leto. V letu 1996 je prišlo do večje nadgradnje visoke plezalne stene, nastala je stena, ki jo imamo še danes. Leto ali dve kasneje smo postavili prvi balvan s premičnim nagibom in balvan streho. Nato smo leta 2007 sami dogradili še balvansko steno in poligone za specifični trening (campusboard, systemboard), kolikor je pač dovoljevala trenutna lokacija. Balvansko steno smo dogradili še leta 2019. Kljub rednim vlaganjem in vzdrževanju, so obstoječe plezalne površine dotrajane in tako bomo v prihodnje vse težje izpolnjevali zahtevne varnostne norme, ki so potrebne za varno delovanje tovrstnih objektov. Prav tako je potrebno poudariti, da se je plezanje kot šport, od leta 1991 do danes korenito spremenilo. Športno plezanje je danes olimpijski šport in ima drugačne zahteve ter nivo zahtevnosti kot pred dvajsetimi leti. Ideja o prenovi plezalne infrastrukture obstaja že dolgo. Sprva je bilo mišljeno, da bi se plezalne površine prenovile in nadgradile na trenutni lokaciji, skupaj s prenovo Športne dvorane. Žal to ni sprejemljivo zaradi umeščanja objekta v prostor. Kot rešitev, je možna le postavitev samostojnega objekta, ki bi se nahajal ob stadionu v sklopu športnega parka Slovenska Bistrica. Klub AKSB Impol je sodeloval pri načrtovanju centra s ciljem, da zagotovimo infrastrukturo s širokim spektrom uporabe tako za rekreativce, kot za vrhunske športnike. Plezalni center bo ponudil približno 2000m2 notranjih in zunanjih visokih plezalnih sten in okoli 1000 m2 balvanskih sten, zasnovanih po zadnjih smernicah. Omogočal bo, da se s plezanjem srečajo začetniki in naredijo svoje prve korake, kot tudi organizacijo mednarodnih tekmovanja na najvišjem nivoju. Še pomembneje pa je, da bo veliko prostora namenjenega rekreaciji. Plezanje je postalo zelo priljubljena rekreacija in način preživljanja prostega časa. V tujini so takšni centri vsakdanja »oprema« mest in večjih krajev. V Sloveniji se je peščica podobnih objektov pojavila šele pred kratkim in njihova zasedenost potrjuje upravičenost izgradnje. Na tem mestu bi pohvalil vizionarstvo Občine Slovenska Bistrica in župana Ivana Žagarja, ki so prepoznali potencial tega centra in poskrbeli, da bo mesto, občina in širša regija z izgradnjo plezalnega centra in njegovo ponudbo pridobila na kvaliteti bivanja občanov in pestrosti turistične ponudbe. Ob tej priložnosti, bi se rad zahvalil tudi članom kluba, za vloženo volontersko delo na tem projektu ter generalnemu pokrovitelju podjetju Impol d.d., pokroviteljema 8000plus d.o.o. in KRT gradbeništvo d.o.o. ter Občini Slovenska Bistrica. Brez njih, bi posebej v teh časih, bilo nemogoče delovati na takšnem nivoju ter dosegati takšne uspehe.

 

 

Izbor dosežkov Kluba AKSB Impol Slovenska Bistrica v športnem plezanju

 

Leto 2018

Tekmovanja

 • Prva uvrstitev v državno mladinsko reprezentanco za Emo Seliškar

Lucija Tarkuš:

 • 1. mesto Evropski mladinski pokal – Youth B
 • 3. mesto Evropsko mladinsko prvenstvo Youth A v težavnosti
 • 6. mesto Evropsko mladinsko prvenstvo v balvanih
 • 9. mesto  Svetovno mladinsko prvenstvo
 • 1. mesto Državno prvenstvo – težavnost
 • 2. mesto Državno prvenstvo – balvani

Ema Seliškar:

 • 9.  mesto Evropski mladinski pokal – Youth B
 • 14. mesto Evropsko mladinsko prvenstvu v težavnosti
 • 1. mesto Državno prvenstvo - balvani
 • 2. mesto Državno prvenstvo – težavnost

Vzponi v skali:

Lucija Tarkuš:

 • Do težavnosti 8b+
 • Balvani do težavnosti 8A

Ema Seliškar:

 • Do težavnosti 8b+
 • Balvani do težavnosti 8A

 

Leto 2019

Tekmovanja

Lucija Tarkuš:

 • 5. mesto Evropski mladinski pokal – Youth A
 • 3. mesto Evropsko mladinsko prvenstvo v težavnosti Youth A
 • 3. mesto Državno prvenstvo članice – težavnost
 • 1. mesto Državno prvenstvo kadetinje – težavnost
 • 2. mesto Državno prvenstvo kadetinje – balvani, hitrost

Ema Seliškar:

 • 4.  mesto Evropski mladinski pokal – Youth B
 • 1. mesto Državno prvenstvo - kombinacija

Maja Kramberger

 • 3. mesto Državno prvenstvo kadetinje –  hitrost

Vzponi v skali:

Lucija Tarkuš:

 • Do težavnosti 8b+
 • Do težavnosti 8a na pogled

Ema Seliškar:

 • Do težavnosti 8c+ (najmlajša Slovenka)

Leto 2020

Tekmovanja

Lucija Tarkuš:

 • 9.mesto Svetovni pokal Briancon (težavnost, člani)
 • 6.mestoStudioBloc Masters (balvani, člani)
 • 1.mesto Evropski mladinski pokal  (težavnost, mladinci)
 • 5.mesto Državno prvenstvo balvani, člani
 • 1.mesto Državno prvenstvo balvani, kadeti
 • 2.mesto Državno prvenstvo hitrost, člani
 • 1.mesto Državno prvenstvo

Ema Seliškar:

 • 5.mesto Državno prvenstvo balvani, kadeti

Maja Kramberger

 • 3. mesto Državno prvenstvo balvani, mladinci
 • 1.mesto Državno prvenstvo hitrost, mladinci

Vzponi v skali:

Lucija Tarkuš:

 • Do težavnosti 8c+
 • Do težavnosti 8a+ na pogled

Ema Seliškar:

 • Do težavnosti 8a

Urban Zagoršek

 • Do težavnosti 8a

Maja Kramberger

 • Do težavnosti 7b

 

Delovni tim trenerjev pri športnem plezanju:

 • Glavni trener: Gorazd Hren
 • Trenerji: Domen Oder, Nejc Petelinšek, Rok Pliberšek
 • Vaditelji: Filip Justinek, Žan Janežič
 • Pomočniki: Neven Otorepec, Urban Zagoršek, Ajda Ritonja, Maša Korošec

 

Tomaž AjdNA VRH STRANI
Kontakt
Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Kajuhova ulica 64
SI-2310 Slovenska Bistrica
031 782 321 (predsednik)
info@alphut.net
Sledite nam:

Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava 8000plus