Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Ogledov: 508

Pričetek 14. Festivala gorniškega filma v Slovenski Bistrici in podelitev priznanja Ivanu Šturmu in Benu Reisu za dosežke v alpinizmu

Včeraj se je tudi v Slovenski Bistrici s tremi kratkimi filmi (Vrv, Visoka šola in Neraziskano) pričel 14. Festival gorniškega filma.

V uvodu v festivalsko dogajanje smo člani AK Impol podelili priznanje bistriškima alpinistoma, Ivanu Šturmu in Benu Reisu, in s tem obeležili 50. obletnico 2. slovenske ponovitve vzpona v severni steni Eigerja.

Severna stena Eigerja je zagotovo ena najbolj znanih sten na svetu. Še in še so prihajali drzni možje, pripravljeni za vsako ceno premagati steno, toda mnogi so našli v njej svoj zadnji mir. Zaradi dolžine, težavnosti in vseh tragičnih zgodb je kmalu prejela sloves ene najbolj zaželenih alpinističnih lovorik tudi slovenskih alpinistov. To jim je prvič uspelo leta 1969. Prva slovenska naveza, ki ji je to uspelo, je bila Dušan Kukovec – Janez Resnik. Dobra dva tedna kasneje, 8. in 9. avgusta 1969, pa so 2. slovenski vzpon preko severne stene Eigerja, v Heckmairjevi smeri, opravili v navezah Ivek Šturm – Milan Meden in Beno Reis – Franci Gselman. Več o vzponu si lahko preberete v Planinskem vestniku na tej povezavi.

Vabljeni, da se nam tudi danes in jutri pridružite ob 20. uri v Kinu Slovenska Bistrica pri ogledu gorniških filmov - če so včeraj na svoj račun prišli športni plezalci, bodo danes alpinisti:
 - četrtek, 27. februar 2020 ob 20.00: Cona smrti: Nanga Parbat in Changabang – včeraj in danes
 - petek, 28. februar 2020 ob 20.00: Klavir v ZanskarNA VRH STRANI
Kontakt
Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Kajuhova ulica 64
SI-2310 Slovenska Bistrica
031 782 321 (predsednik)
031 782 321 (alpinizem)
info@alphut.net
qrkoda
Sledite nam:

Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava 8000plus