Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Ogledov: 717

Lucija in Ema do naslova državnih prvakinj v olimpijski kombinaciji, Maja do 2. mesta v hitrosti

Minuli konec tedna smo v Celju spremljali napeto tekmovanje državnega prvenstva v olimpijski kombinaciji, ki je sestavljena iz tekmovanja v vseh treh tekmovalnih disciplinah športnega plezanja (balvanov, težavnosti in hitrosti) in ločeno še v hitrosti. V obeh disciplinah so se odlično odrezale naše tri tekmovalke – Lucija Tarkuš je suvereno osvojila naslov državne prvakinje v olimpijski kombinaciji med kadetinjami, Ema Seliškar pa naslov državne prvakinje v olimpijski kombinaciji med starejšimi deklicami. Maja Kramberger je odlično nastopila v hitrosti - med kadetinjami je osvojila 2. mesto, njen uspeh je s tretjim mestom v hitrosti tako med kadetinjami kot med članicami dopolnila še Lucija.

Lucija Tarkuš in Maja Kramberger sta v Celju nastopili tako v kategoriji kadetinj kot v kategoriji članic, tako da sta v dveh oziroma treh vročih dneh odplezali pravi plezalni maraton. Že v petek sta se obe izkazali v hitrosti pri članicah. Lucija se je v izločilne boje uvrstila s petim časom kvalifikacij, Maja z osmim. V izločilnih bojih je Luciji z malo sreče oz. smole nasprotnic uspelo najprej v četrtfinalu premagati Janjo Garnbret in nato še Julijo Kruder v malem finalu ter si tako s 3. mestom priborila svoje prve stopničke v članski konkurenci. Maja je v četrfinalu plezala z najhiterjšo iz kvalifikacij in končala med članicami na 8. mestu. Po tekmi v hitrosti je v petek sledila za obe še kvalifikacijska tekma v balvanih med članicami, kjer se jima nastop ni izšel po njunih željah – Lucija je s preplezanim enim balvanom in štirimi conami zasedla 8. mesto, Maja pa brez preplezanega balvana in tremi conami 11.  Po končani tekmi v hitrosti sta nadaljevali s tekmo v težavnosti med kadetinjami, kjer si je Lucija delila 1. mesto z Majo Majcen iz ŠPO Celje, Maja je bila 14. V petek je v težavnosti med kadeti nastopil še Urban Zagoršek, ki je v obeh smereh priplezal nekje do polovice stene in osvojil 15. mesto.

V soboto so s tekmovanjem v hitrosti pričele starejše deklice. Emi se je s petim časom kvalifikacij uspelo prebiti do četrfinala in končnega 5. mesta. Za starejšimi deklicami so se v hitrosti pomerile še kadetinje, kjer sta se izvrstno odrezali Maja in Lucija in osvojili 2. in 3. mesto - Maja je v finalu le za las zaostala za zmagovalko, Lucija je v malem finalu prepričljivo premagala sotekmovalko. Urban se je med kadeti v izločilne boje v hitrosti uvrstil s šestim časom, na koncu pa končal na 8. mestu. Po hitrosti so se starejše deklice pomerile v težavnosti, kjer si je Ema skupaj z Lizo Novak iz PK Laško na koncu delila prvo mesto, kadetinje in kadeti pa v balvanih, kjer je Lucija z vsemi štirimi preplezanimi balvani osvojila 1. mesto, Maja je, še utrujena od jutranjega tekmovanja v hitrosti in načete kože na prstih od petkovega nastopa, s tremi osvojenimi conami zasedla 10. mesto, Urbanu pa je razbeljen zrak na zunanji balvanski steni pobral vse moči, tako da je z osvojeno le eno cono končal na 12. mestu. Lucija si je z zmago na balvanih, delitvijo 1. mesta v težavnosti in 3. mestom v hitrosti prepričljivo priplezala naslov državne prvakinje v olimpijski kombinaciji med kadetinjami, Maja je osvojila 9. mesto, Urban pa 12. mesto. Plezalno pester in naporen dan so zaključili člani in članice s kvalifikacijsko tekmo v težavnosti – Lucija je priplezala do 4. mesta, Maja je bila 11.

V nedeljo se je najboljših 8 članov in članic pomerilo v finalu olimpijske kombinacije. Za začetek smo videli ponovitev petkovih izločilnih bojev v hitrosti – Lucija se je v četrtfinalu pomerila z Janjo Garnbret, ki tokrat ni ponovila napake iz petkovega finala, tako da se je Lucija v nadaljevanju za 5. mesto v hitrosti najprej pomerila z Mino Markovič in nato še z Mio Krampl in obe premagala. Po 15-minutnem odmoru so člani in članice nadaljevali s tekmo v balvanih – Luciji je od treh finalnih balvanov uspelo preplezati enega, v dveh je osvojila cono. Za zaključek finala olimpijske kombinacije je v težavnosti Lucija priplezala do zadnje tretjine smeri. 5. mesto v hitrosti, 7. mesto v balvanih in 6. mesto v težavnosti sta ji na koncu prinesli 7. mesto med članicami v olimpijski kombinaciji.  Med članicami je sicer tesno zmago (o zmagovalki težavnosti in s tem kombinacije je odločil hitrejši čas plezanja) slavila Janja Garnbret pred Lučko Rakovec in Vito Lukan.

Nastope naših tekmovalcev je s tekmo v balvanih med starejšimi deklicami z zmago s preplezanimi vsemi štirimi balvani zaključila Ema, ki si je z zmago v balvanih, delitvijo 1. mesta v težavnosti in petim mestom v hitrosti priplezala naslov državne prvakinje v olimpijski kombinaciji med starejšimi deklicami.

Tekma v olimpijski kombinaciji v vseh starostnih kategorijah, ki je potekala v Plezalnem centru Celje in pred centrom na montažni balvanski steni, na kateri smo letos že drugo leto lahko spremljali balvansko tekmo Triglav The Rock, je bila precejšen zalogaj za organizatorja - ŠPO Celje Matica. Kljub natrpanemu urniku, velikim težavam z informacijsko podporo, ki naj bi jo zagotavljala KŠP in nekaj odstopanji od tekmovalnega pravilnika, so tekmovanje izpeljali v predvidenih časovnih okvirih.

Rezultati naših tekmovalcev:

Lucija Tarkuš

 • 1. mesto v olimpijski kombinaciji med kadetinjami (1. mesto balvani, 1. mesto težavnost, 3. mesto hitrost)
 • 3. mesto v hitrosti med kadetinjami in skupno 2. mesto v skupnem seštevku Državnega prvenstva v hitrosti za leto 2019 v kategoriji kadetinj
 • 3. mesto v hitrosti med članicami (Lucijine prve stopničke v članski konkurenci)
 • 7. mesto v olimpijski kombinaciji med članicami (7. mesto v balvanih, 6. mesto v težavnosti, 5. mesto v hitrosti)

Ema Seliškar

 • 1. mesto v olimpijski kombinaciji med starejšimi deklicami (1. mesto balvani, 1. mesto težavnost, 5. mesto hitrost)
 • 5. mesto v hitrosti med starejšimi deklicami in skupno 8. mesto v skupnem seštevku Državnega prvenstva v hitrosti za leto 2019

Maja Kramberger

 • 2. mesto v hitrosti med kadetinjami in skupno 3. mesto v skupnem seštevku Državnega prvenstva v hitrosti za leto 2019 v kategoriji kadetinj
 • 9. mesto v olimpijski kombinaciji med kadetinjami (11. mesto balvani, 14. mesto težavnost, 4. mesto hitrost)
 • 8. mesto v hitrosti med članicami
 • 11. mesto v olimpijski kombinaciji med članicami (10. mesto v balvanih, 11. mesto v težavnosti, 8. mesto v hitrosti)

Urban Zagoršek

 • 8. mesto v hitrosti med kadeti in skupno 7. mesto v skupnem seštevku Državnega prvenstva v hitrosti za leto 2019 v kategoriji kadetov
 • 12. mesto v olimpijski kombinaciji med kadeti (11. mesto balvani, 15. mesto težavnost, 6. mesto hitrost)

T.S.


10. JULIJ iRCC St. Michael (HTB)

NA VRH STRANI
Kontakt
Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Kajuhova ulica 64
SI-2310 Slovenska Bistrica
031 782 321 (predsednik)
031 782 321 (alpinizem)
info@alphut.net
qrkoda
Sledite nam:

Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava 8000plus