Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Ogledov: 1185

Tabor v Julijskih Alpah

Kot vsako leto smo tudi letos organizirali poletni alpinistični tabor. Prvotni plan je bil plezanje v sosednji  Avstriji v narodnem parku Gesause, a smo zaradi slabe vremenske napovedi morali spremeniti načrt in smo tabor izvedli v Julijskih Alpah. Nastanili smo se v kampu Špik, ki ima zelo lep pogled na martuljško skupino s Špikom na čelu. Plezali smo v stenah Prisanka, Srebrnjaka, Hudičevega stebra in Nad Šitom glave.

V soboto smo se Mira in Zdenko Zorič, Igor Breznik, Jolanda Gaber in Tomi Štribl odpravili plezat v južno steno Prisojnika. Namenili smo se plezat Najstnico, ki ima kar dolg dostop. Je pa res, da dostopiš in vstopiš direktno z markirane poti. Po lepem in platastem prvem raztežaju smo morali obrniti in abzajlati, saj nadaljevanje smeri ni bilo varno zaradi krušljive in naložene skale. Tako smo opravili lepo kondicijsko in razgledno turo.
Tomi Aurednik, Bogdan Napret in Andreja Fošt so plezali Beli steber v Srebrnjaku, ki je na določenih delih  sicer malo krušljiv, drugače pa bi se lahko reklo, da je smer za dušo. Od lepih linij in prehodov do prečk, zajed in pok ter kaminskega plezanja, plezanje je bilo res raznoliko in uživaško. Tomaž Berglez in Gorazd Pipenbaher pa sta se lotila Angelske v Hudičevem stebru in tudi onadva sta bila nad preplezano smerjo navdušena. Po končani turi smo se vsi dobili v kampu, kjer smo si izmenjali zgodbe in izkušnje, Zdenko nam pa je pripravil vrhunske jedi z žara.

Za nedeljo so naveze ostale enake. Tomi, Jolanda, Igor, Zdenko in Mira smo se spet odpravili v Prisank, tokrat v smer Fokn u okn, ki ima tudi dolg dostop. Smer je lepo speljana in nudi lepo plezarijo po strmih ploščah. Sam detajl smeri je kar psihičen, saj je vse v nogah, brez pametnih oprimkov. Po uživaški smeri smo sestopili do tabora, kjer nam je žar mojster Zdenko zopet pripravil slastno večerjo.

Bogdan in Andreja se odločila za sprehod z Vršiča skozi Kekčevo deželo do jezera Jasna ter nato do kampa, Tomaž in Gogi pa sta se po neuspešnem iskanju dostopa pod Beli trikotnik odabzajlala čez levi del Ajdovske deklice, kjer sta splezala dva raztežaja smeri Ustavil bi čas in uživala v plezariji, ki je bolj kot na Julijce spominjala na najlepše pakleniške smeri.

Po večerji smo se v nedeljo zvečer nekateri odpravili proti domu, saj so nas čakale službene obveznosti,ostali pa so izkoristili še lepo ponedeljkovo dopoldne v stenah. Plezali so Pokljuško in Vidovo smer v Nad Šitom glavi. Super družba in super tabor.

 

Preplezane smeri:

Beli steber, SZ stena Srebrnjaka, V/IV, 450m

Angelska smer, SZ stena Hudičevega stebra, VII-/V-VI, 550m

Fokn u okn, J stena Prisojnika, V-/III, 200m

Pokljuška smer, JV stena Nad Šitom glave, V+/IV, 120m

Vidova smer, JV stena Nad Šitom glave, VI+/IV-V, 130m

 

Poročilo sta pripravila: Tomi Štribl in Andreja Fošt



NA VRH STRANI
Kontakt
Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica
Prežihova ulica 4
SI-2310 Slovenska Bistrica
031 506 931 (predsednik)
info@alphut.net
Sledite nam:

Alpinistični klub Impol Slovenska Bistrica © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava 8000plus